Sosyal Medya

Dünya

Alitalia’yı kurtarma ortaklığı imzalandı

Ekonomik sıkıntıdaki İtalyan ulusal havayolu şirketi Alitalia'yı kurtarmak için Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Etihad havayollarıyla ortaklık anlaşması imzalandı.



Dün Roma’da yapılan imza töreninde, Alitalia’nın yüzde 49’u Etihad’a devredildi. AnlaÅŸma kapsamında Etihad, Alitalia’ya 560 milyon euro yatırım yapacak, Alitalia’nın mevcut hissedarları da 300 milyon euro sermaye artışında bulunacak. Etihad BaÅŸkanı James Holgan dünkü imza töreninde, uzun vadede Alitalia’ya 1.758 milyar euro yatırım yapma vaadinde bulundu.

AnlaÅŸma sayesinde, geçen yıl yaklaşık 600 milyon euro zarar eden Alitalia’nın borçlarından kurtularak 2017’de kar etmeye baÅŸlaması amaçlanıyor. Etihad’ın da bu iÅŸbirliÄŸi sayesinde Avrupa pazarına ulaşımını daha da artırması hedefleniyor.

“1600 kiÅŸi iÅŸten çıkarılacak”

Alitalia ile Etihad arasındaki ortaklık görüÅŸmeleri geçen yıl baÅŸlamış, ancak AB kurumları ve iÅŸçi sendikalarının kaygıları nedeniyle nihai anlaÅŸmaya varılması aylar sürmüÅŸtü. AB kuralları, Avrupa havayolu ÅŸirketlerinin çoÄŸunluk hisselerinin Avrupalı kuruluÅŸların elinde olmasını gerektiriyor. Sendikalar ise, Etihad ortaklığının iÅŸten çıkarmalarla sonuçlanacağı gerekçesiyle anlaÅŸmaya karşı çıkıyordu. Etihad, 2200 Alitalia çalışanının iÅŸten çıkarılmasını istiyordu. Dün imzalanan anlaÅŸmada ise yaklaşık 1600 kiÅŸinin iÅŸten çıkarılmasının ve bu kiÅŸilerin yeni iÅŸ bulmasına yardımcı olunmasının öngörüldüÄŸü belirtiliyor.

Alitalia CEO’su Gabriele del Torchio dünkü imza töreninde “Tartışmalı bir birliktelik oldu ama bugün stratejik bir iÅŸbirliÄŸini kutluyoruz” dedi. Etihad BaÅŸkanı ve CEO’su Hogan ise Alitalia’yı “daha seksi” hale getirmeyi planladıklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.